A window to the sky  

The project is a result of a small competition organized by a private client looking to either renovate or demolish and re-build his house.  The property sits in a now affluent, hillside neighbourhood of Bressanone, and is part of a 1950s residential development of single-family homes immersed in lush greenery and characterized by a pseudo-Austrian architectural building-style. 

The existing house was raised on a half-storey platform containing all the service spaces and was characterized by a sweeping curve leading from the street front to the back garden; these two defining qualities were the starting point for the design of a new house.

With an exceptional view towards the town of Bressanone, the house is defined by a double height, terraced veranda around which all the main living spaces are located.  This veranda is connected back to the garden by a ramp and is accentuated by the swooping, cantilevered canopy of the roof open to the sky by an elongated aperture.

The main intervention for the custom-built furniture and finishing within the house occur at the main stair and along the corridor on the ground floor and first floor.  A natural stained European oak contrasted by a darker stained European oak are the two main materials used, with the exception of the first floor hallway where a colourful syncopation of a lacquered MDF cabinet wall with integrated doors into the upper sleeping rooms is used.

Due to the combination of geothermal heating and cooling and the use of photovoltaic panels, the house is self-sufficient—selling excess electrical energy to the local electrical company during the summer months and buying a fraction back during the winter season.